Nedan följer en kort sammanfattning av hur det går till att brygga öl.

1. Förberedelser

Innan du börjar brygga öl är det viktigt att din utrustning är fri från smuts. Rengör utrustning med ett parfymfritt rengöringsmedel, exempelvis VWP.

Läs mer om rengöring och sanitering

2. Mäskning

Mäska

Malten innehåller stärkelser som omvandlas till socker när man mäskar. Detta görs genom att blanda cirka 3 liter vatten per kg malt. Blandingen ska hålla 67 grader i cirka en timme. När detta är klart har en söt vätska bildats, även kallad vört.

Detta kan t.ex. göras i en gryta på spisen eller i en kylbox. Fördelen med en kylbox är att den håller värmen bättre så du slipper passa den.

Läs mer om mäskning

3. Lakning

Lakning

Vörten sköljs sakta med hett vatten (cirka 80 grader) för att skölja ur allt socker. När lakningen är klar hälls vörten över till kokkärlet.

Läs mer om lakning

4. Kok

Koka ölet

Vörten kokas kraftigt i minst en timme. Det är viktigt att du inte använder lock eftersom det illasmakande ämnet DMS behöver ångas bort. Under tiden tillsätter man humle. Kortfattat kan man säga att den humlen som läggs till ibörjan ger en beska till ölet medans humlen som tillsätts sent i koket bidrar till smak och arom.

Läs mer om kokning

5. Kylning

Ölet kyls

Efter att koket är klart kyls vörten ner till önskad jästemperatur. För ale är det cirka 20 grader medans för en lager är det cirka 10 grader. En snabb nedkylning minskar risken för att bakterier bildas som kan skapa mindre önskvärda bismaker. Från och med nu är det viktigt att allt som ölet kommer i kontakt med är desinficerat.

Läs mer om kylning

6. Jäsning

Jäsning av öl

Vörten förs nu över till ett desinficerat jäskärl och jästen tillsätts. Du kanske undrar varför vi ville utvinna socker i tidigare steg? Jästen som nu är tillsatt omvandlar sockret till alkohol och omvandlar samtidigt vörten till öl. Jäsningen tar cirka 2 veckor. Ales trivs bra i rumstemperatur medans lagers vill ha det kallt (runt 12 grader).

Läs mer om jäsning

7. Flasktappning

Ölet tappas upp på flaskor

När jäsningen är klar tappas ölen upp i flaskor med hjälp av en hävert. Socker tillsätts (cirka 4-7g/liter beroende på hur mycket kolsyra du vill ha) för att skapa kolsyra i ölet. För en ale tar detta steg cirka 2 veckor, medans det kan ta betydligt längre tid för en lager.

Läs mer om tappning på flaska och fat