Rengöring och sanitering är A och O under bryggdagen.

Anledningen till det är att jästen ska få jobba ifred med ölen under jäsningen, utan konkurrens av andra bakterier och vildjäster som finns naturligt i luften.

  • Rengöring innebär att man rengör ytor från smuts.
  • Sanitering betyder att man dödar eller minskar antalet mikroorganismer till en försumbar nivå.
  • Sterilisering är när man dödar all form av levande organismer.

När vi brygger öl behöver tänka på att rengöra all utrustning och ytor som används under bryggdagen, och att sanitera allt som kommer i kontakt med ölen efter koket. Anledningen till att man “bara” behöver rengöra allt innan koket är att alla mikroorganismer dör under kokets gång.

Rengöring

Diskmedel eller andra parfymerade rengöringsmedel rekommenderas inte vid bryggning då parfymen kan påverka smaken i ölet. De produkter vi rekommenderar för rengöring är antingen VWP som både rengör och saniterar, eller PBW som rengör.

Börja med att dosera rengöringsmedlet enligt förpackningen. Använd sedan en diskborste eller liknande för att få bort den synliga smutsen och se till att alla ytor av utrustning kommer i kontakt med rengöringsmedlet. Detta görs smidigast genom att fylla en hink med lösningen och lägga ner all utrustning i den. Låt det sedan verka i cirka 5 minuter. Om utrustingen är väldigt smutsig kan du öka doseringen något och låta det stå över natten. Använd endast en ren diskborste, det sista du vill använda är en gammal diskborste som har vart ett par vändor i en smutsig stekpanna eller liknande.

Sanitering

Viktigt att tänka på är att allt som ska saniteras måste först vara ordentligt rengjort, annars kommer inte saniteringsmedlet att komma åt alla mikroorganismer. Vi rekommenderar antingen VWP som tidigare nämnt, eller StarSan för sanitering. Fördelen med VWP är att du rengör på samma gång som du saniterar, medans fördelen med StarSan är att du inte behöver skölja bort det. Något vi själva brukar göra är att ha en färdigblandad lösning med StarSan i en blomspruta. På så sätt kan du spruta på händer, ytor och utrustning utan att behöva skölja av det efteråt.

Om du valde VWP som rengöringsmedel är du redan klar med detta steget. Om du valde StarSan rekommenderar vi att du precis som vid rengöringen blandar en lösning enligt förpackning i en hink, och lägger allt som ska saniteras i hinken tills du behöver använda den, kombinerat med att fylla en blomspruta med samma lösning så du kan spraya ytor osv med den.

Tips och trix

För att strukturera bryggdagen ordentligt kan det vara klokt att i förväg göra en lista med vad som ska vara rengjort respektive saniterat innan man drar igång, så slipper man t.ex. att sanitera saxen och vänta 3-5 minuter innan man kan klippa upp torrjästförpackningen och dosera jästen osv.