Ciderjäst
Cider är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90 procent äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholhaltig cider kallas där \"hard cider\". De äpplen/päron som används i cider varierar, vilket påverkar smaken. Det finns speciella äppelsorter som är utvecklade just för att göra cider. Dessa smakar relativt sett sämre som ätäpplen. Oftast används vinter- eller höstäpplen. Exempel på engelska cideräpplen är Kingston Black, Dabinett, Foxwhelp, Tremletts Bitter eller Yarlington Mill. Tyska cideräpplen är exempelvis Bittenfelder, Weisser Trierer Weinapfel. Franska cideräpplen: Bedan Frequin Rouge, Kermerrien. Cider gjord på vanliga äpplen som Katja, Jonagold, Risäter och Åkerö påminner mer om vin än om engelsk/fransk cider. Vid hembryggning av cider används ibland vildäpplen, vilket om man har tur ger syra och kärvhet. Alkoholhalten i hembryggd cider blir vanligtvis 5-8 procent. Cideräpplen beskrivs ofta i termer av beska eller besksöta, syrliga, med tjockt skal och grova fibrer.