När man ska tappa upp sin öl så kan man antingen göra det på flaskor eller fat.

Fördelen med flaskor är att det kräver inte lika mycket utrustning och det är smidigt att ta med sig sin öl eller ge bort.

Fördelen med fat är att det är inte lika tidskrävande att tappa upp stora volymer öl på ett fat jämfört med att hälla 33-50cl i en flaska i taget. Dessutom går det att tappa ölen efter behov från ett fat om man har en mottrycksfyllare. Man har även möjligheten att tillsätta kolsyra både genom tillsätta “kolsyrejäsa” och med hjälp av kolsyretub. Fördelen med tub enligt vissa är att man slipper bottensatsen i flaskorna, medans det kostar mer att fylla med kolsyra från tub än att tillsätta socker.

Om man vill kolsyresätta sin öl utan koldioxidtuber kan man kolsyrejäsa den (även kallat prima). Det innebär att man tillsätter lite socker i flaskorna och försluter dem. Eftersom jästen bildar koldioxid under jäsningen och man har förslutit flaskan så att koldioxiden inte “rymma” så trycks den till slut ner i ölet och en kolsyresatt öl bildas. Hur mycket socker man ska tillsätta beror på vilken öl man gör (hur mycket kolsyra man vill ha), men till t.ex. en amerikansk pale ale används ungefär 6g socker per liter öl.

Vill man inte kolsyrejäsa sin öl kan man istället göra det med hjälp av kolsyretuber, fat och en regulator.