Lakning innebär att hett vatten hälls över vörten (cirka 80 grader) för att skölja ur allt socker.

Utrustning

Om man använder en kylbox för mäskning (eller har en gryta med tappkran), har man ofta satt dit en tappkran i botten med något form av filter. Tack vare detta kan man sakta tappa ur vörten ner i kokkärlet medans man häller på hett vatten i kylboxen för att skölja igenom. Detta görs tills man uppnått önskad volym till koket.

För de som använder en gryta att mäska och samtidigt använder sig av metoden BIAB (Brew in a bag), görs lakningen genom att man lyfter upp mäskpåsen med malten och låter den rinna av ner i grytan.

Ytterligare en metod är för de som använder gryta för mäskning men inte använder sig av BIAB-metoden. Då är det vanligt att man använder “Hink i hink”-metoden vilket innebär att man borrar massa små hål i botten på en hink som man sen sätter i den andra hinken (även kallat falskbotten) och sen sätter en tappkran längst ner i den omslutande hinken. Man häller då helt enkelt allt i grytan ner i hinken och lakar sedan på samma sätt som med kylboxen.

Lakningsmetoder

Kontinuerlig lakning innebär att man häller på vatten och låter vörten rinna ur tappkranen kontinuerligt, och sedan avslutar man lakningen när man uppnått önskad volym i koket (som beskrevs ovan). Denna metod brukar vi rekommendera.

Skillnaden på satslakning och kontinuerlig lakning är att man först räknar ut hur mycket vatten som ska användas, och sedan hälls allt vatten i. Lakning är sedan klar när allt vatten runnit igenom.