Koket (även kallat vörtkok) innebär att man kokar vörten i 60-90 minuter, samtidigt som man tillsätter humle.

Koket har följande uppgifter:

  • Beska och smak tillsätts genom att man tillför humle i koket. Humlen som tillsätts tidigt ger beska medans den som tillsäts i slutet ger arom och smak.
  • Det oönskade ämnet DMS försvinner genom ångorna när man kokar ölet. Därför är det viktigt att man inte har locket på under koket.
  • Man steriliserar även vörten tack vare den höga värmen. Efter koket är det därför viktigt att låta vörten vörbli saniterad genom att rengöra och sanitera alla kontaktytor.

Tiden man kokar vörten beror på recept. T.ex. så kokar man oftast en lager längre tid än en ale för att mer DMS behöver avlägsnas.

Det är viktigt man får till ett så kallat "rullande kok". Det innebär att det får inte sjuda, då har du för lite effekt i värmekällan. Antingen bör du isåfall kaffa en kraftigare värmekälla, eller göra mindre volymer öl.

En hel del vatten ångas bort under kokets gång. Detta är normalt och skall beräknas när man skapar receptet. Idag använder många ett program (t.ex. BrewTarget eller BeerSmith) för att beräkna allt från humlegivor till hur mycket vatten som behövs till koket för att få en viss mängd färdig öl.