Satsbryggning är den enklaste metoden för att göra öl och passar därför bra för nybörjaren som vill testa på ölbryggning på ett smidigt sätt utan att behöva investera i så mycket utrustning.

Istället för att man själv ska mäska och laka för att göra en vört, använder man något som kallas för maltextrakt. När man använder ett maltextrakt är redan mäskningen och lakningen gjord av tillverkaren av extraktet. Du som hemmabryggare tar därmed vid i koket och framåt istället.

Precis som för övriga bryggningsmetoder så är renlighet lika viktigt när man gör en satsbryggning. Efter att koket är klart skall allt som kommer i kontakt med vörten (det som blir till öl) vara saniterat.

Ingredienser

Du kan antingen köpa en komplett ölsats, detta kan vara bra första gången du gör en sats eftersom du då får kompletta instruktioner med exakta måttangivelser osv. så att du slipper att räkna fram ett recept själv. För den mer experimentella bryggaren kan du med fördel köpa ingridienserna på egen hand och komponera ett eget recept. Eller varför inte en mix av båda? Köp ett färdigt kit och lägg till lite extra humle i slutet för mer smak, eller kanske lite extra extrakt för att ge ölet lite mer styrka, karaktär och kropp.

De ingredienser som behövs för en satsbryggning är:

Maltextrakt

Maltextrakt finns i två former, pulverform och flytande form. Pulverbaserat maltextrakt (även kallat DME) och flytande maltextrakt (även kallat LME) är gjort på samma sätt, med skillnaden att man lämnat kvar ungefär 20% vätska i den flytande formen.
Vi rekommenderar flytande maltextrakt för satsbryggning då det ger en bättre smak och är lättare att hantera (pulverformen kan t.ex. klumpa sig om man har otur).
I vissa färdiga satser tillsätts socker som ett komplement till maltextraktet, det är egentligen bara ett sätt att få ner priset på satsen. Vi rekommenderar att ersätta allt socker med LME för bästa resultat. Ration mellan socker och LME är 1,4, vilket innebär att om det står att du ska tillsätta 1kg socker i receptet kan du med fördel ersätta detta med 1,4kg flytande maltextrakt istället.

Humle

Vissa maltextrakt kommer även förhumlade för beskan, vilket innebär att du enbart behöver tillsätta lite humle i koket och/eller jäskärlet för att ge den smak och arom du är ute efter.
Pulverbaserad maltextrakt är i regel aldrig förhumlade medans flytande kan vara det i bland. Om något av våra maltextrakt skulle vara förhumlade står det klart och tydligt i produktbeskrivningen (och även i produktnamnet).

Du behöver inte oroa dig alltför mycket om vilken sorts humle du har i ditt öl, det blir gott oavsett. Testa dig fram så kommer du att hitta dina favoriter. Vi har även skrivit vilka karaktärer våra olika humlesorter besitter. Men använd gärna våra filter för att se vilka som lämpar sig till beska och vilka som lämpar sig för arom (eller både och). Du behöver dock ha koll på alfasyran (mått på beska) i humlet om du inte köper färdighumlat extrakt.

Jäst

Det finns två former av jäst, dels flytande jäst och dels torrjäst. För satsbryggning rekommenderar vi torrjäst då det är enklare att hantera. Fördelen med flytande jäst är framförallt att du får mer typer av jäst att välja mellan, men det finns väldigt många torrjäster att tillgå också. Många stora bryggerier använder torrjäst, så ölen blir inte bättre för att du använder flytande jäst.

Det som dock gör stor skillnad på öl och öl är vilken jäststam du väljer, en öl med exakt samma vört och två helt olika jäststammar (t.ex. en lagerstam jämfört med en berliner weisse) ger otroligt stor skillnad i slutresultatet. Vi rekommenderar en alejäst ibörjan då den vill jäsa i rumstemperatur vilket möjliggör att du kan jäsa din öl i en garderob, källare eller liknande.

Utrustning

Det du behöver för att göra en satsbryggning är:

  • En stor kastrull (gärna 12 liter eller större)
  • Slev
  • Sil eller durkslag
  • Jäshink på 30 liter
  • Jäsrör
  • Hävert
  • Sanitering- och rengöringsmedel
  • Termometer
  • Flaskor
  • Kapsyler
  • Kapsylpåsättare
Instruktioner
  1. Börja med att sanitera jäshinken, jäsröret, locket och silen/durkslaget.
  2. Fyll kastrullen med vatten enligt recept och sätt plattan på full värme.
  3. Under tiden kastrullen värms upp ställer du påsarna med maltextrakt i diskhon och fyller med varmt vatten så att maltextraktet mjuknar.
  4. När påsarna stått i värme under ca 15 minuter kan du öppna dem och hälla i dem i kastrullen. Blandningen i kastrullen kallas vört.
  5. Sätt på värmen på spisen
  6. När vörten börjat koka sätter du en timer på 20 minuter. Tillsätter humlen för beskan om maltextraktet inte redan är förhumlat.
  7. När det återstår 5 minuter av koktiden tillsätter du humlen som ger smak och arom.
  8. När totalt 20 minuter har gått av koktiden stänger du av plattan och häller ner vörten genom silen ner i den saniterade jäshinken och sätt genast på locket och jäsröret så att ingen luft kan komma ner i hinken.
  9. Låt nu jäshinken stå tills nästa dag (detta för att temperaturen ska nå rumstemperatur). Du kan även ställa jäshinken i ett kallt bad (t.ex. i badkaret fyllt med kallt vatten ihop med kylklampar).
  10. När vörten nått rumstemperatur strör du försiktigt över torrjästen ner i hinken så att den fördelar sig hyffsat jämnt över hela ytan. Glöm inte att tvätta och sanitera händerna innan.
  11. Låt torrjästen stå och “vakna till liv” i ungefär 15 minuter med stängt lock.
  12. Nu ska du syresätta jästen, detta är enda gången man vill göra det. Detta kan du antingen göra genom att vispa ordentligt med en saniterad visp, eller låta locket vara på och skaka hinken kraftigt i några minuter.
  13. Låt hinken stå i rumstemperatur i 2 veckor, gärna mörkt (går att lösa med en gammal tröja eller liknande över jäshinken om inte ytrymmet i sig är mörkt).
  14. Tappa sedan upp på flaska och tillsätt socker enligt recept (6gram per liter är t.ex. lagom för en amerikansk pale ale). Kapsylera och låt stå i 2 veckor till.
  15. Drick och njut!