Jäsning (även kallat fermentering) är processen när jästen gör om sockret till alkohol och koldioxid.

Utrustning som krävs för att jäsa ölet är ett kärl (t.e.x. en hink) och ett jäsrör som låter koldioxiden sippra ut ur hinken utan att syre från rummet kommer in i ölen. Syre vill man normalt sätt enbart tillsätta en gång direkt när man tillsatt jästen för att jästen ska “vakna”. Efter det ska man absolut undvika att syre kommer i kontakt med ölen. Bismaken som kan förknippas med ett syresatt öl brukar liknas vid en smak av blöt kartong.

Jäsningen kan delas in i två faser, primärjäsning och sekundärjäsning.

Under primärjäsningen bildas i princip all alhokol, men även en del biprodukter som inte är önskvärda bildas nu. Dessa kan ge en hel del icke önskvärda smaker.

Under sekundärjäsningen (ej att förknippa med de som häller över ölet till ett sekundärt jäskärl för att bli av med jästkakan i botten) städar jästen upp efter sig och biprodukterna som skapades i primärjäsningen försvinner.

Tiden det tar att jäsa ett öl skiljer sig beroende på vilken öl man vill brygga. Men oftast brukar man rekommendera ungefär 4 veckor totalt (inkl ev. kolsyresättning/primning) för en ale.